Dzieci kochają słodycze!
W II części naszych porad żywieniowych przedstawiamy ciekawe przepisy na zdrowe słodkości. Zamiast sięgać po produkty naszpikowane chemią warto poświęcić czas w domu i przygotować coś zdrowego i pysznego.
Zachęcamy naszych młodych sportowców do wspólnego gotowania z rodzicami.
1. BATONY KOKOSOWE – raj na ziemi
Składniki:
- wiórki kokosowe 10 łyżek
- siemię lniane 3 łyżeczki
- olej kokosowy 4 łyżki
- nasiona chia 3 łyżeczki
- gorzka czekolada 6 kostek
- erytrytol/ ksylitol
- nasiona laski wanilii kilka
- masło orzechowe 2 łyżki
Przygotowanie: mieszamy dokładnie wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady, która będzie polewą. Następnie wyścielamy dowolne naczynie folią aluminiową i rozprowadzamy w nim masę. Wsadzamy naczynie na 10min do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Wrzucamy na miski na małym ogniu do rondelka 6 kostek czekolady z jedną łyżką oleju kokosowego i rozpuszczamy do uzyskania konsystencji polewy. Wyciągamy masę z zamrażalnika i kroimy w dowolny sposób, całość polewamy gorzką czekoladą. MNIAM!
2. CZEKOLADKI ORZECHOWE – palce lizać
Składniki na około 16 małych czekoladek:
- 40g oleju kokosowego
- 30g naturalnego kakao bez cukru
- 20 g masła z orzechów laskowych (100% orzechów bez soli i cukru)
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii/chilli/cynamon
- opcjonalnie erytrytol/ksylitol
Przygotowanie: olej kokosowy, kakao i ewentualny słodzik rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Masę należy ciągle mieszać by nie przywarła do dna. Do foremek wylać na dno połowę masy czekoladowej i rozprowadzić dokładnie na ściankach. Następnie wstawić foremki na około 30 minut do lodówki tak aby masa nieco zastygła Wyjąć foremki z lodówki i wyłożyć po odrobinie masła orzechowego. Całość zalać resztą płynnej czekolady tak aby zakryła nadzienie. Jeśli w tym czasie czekolada zgęstniała to należy ją ponownie podgrzać i rozpuścić.
Całość schłodzić ponownie w lodówce przez ok 1 godzinę.
SMACZNEGO !